AEG
Electrolux
Bauknecht
Siemens
Miele
Zanussi
 

Kalkproblemen

<  Terug  |  Publicatiedatum : 22/08/2014

Kalkzeep ontstaat wanneer calcium- en magnesiumionen in water reageren met zeep in wasmiddel. Dit kan terechtkomen op je was of in de wasmachine. Ook bij verhitting ontstaat kalkaanslag. Dit voorkom je door het doseeradvies op de wasmiddelverpakking te volgen. 

Bij hard water is meer wasmiddel nodig. Wanneer zeep in wasmiddel met water reageert, blijft er namelijk minder wasmiddel over voor de reinigende werking. Moderne wasmiddelen zijn minder gevoelig voor hard water, maar nog wel een beetje. Waterontharders in wasmiddelen voorkomen dat kalkzouten neerslaan.

Het doseeradvies op wasmiddelverpakkingen is afgestemd op water met verschillende hardheden (in Duitse hardheid); laag (0 tot 8,4 °dH), gemiddeld (8,4 tot 14 °dH) en hoog (14 °dH en hoger). In Nederland is de waterhardheid op de meeste plaatsen vrij laag, rond 8 a 9 °dH . De waterhardheid in je woonplaats kun je navragen via de waterleverancier. Op de website van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) kun je achterhalen wie je waterleverancier is.

Doseer je voldoende maar heb je toch last van kalkaanslag? Kleding kan dan stug gaan aanvoelen. Zit er kalkaanslag op het verwarmingselement van je wasmachine dan duurt het opwarmen van het water langer en kost het meer energie.  


Contactgegevens

  • Schumanpark 41A
  • 7336 AM Apeldoorn
  • 055 - 5429224
  • info@technorette.nl
Kalkproblemen | Technorette Nieuws